Maak je tuin winterklaar
Het idee van je tuin ‘winterklaar maken’ heb je vast wel eens voorbij horen komen. Sommigen beweren dat de natuur prima zonder onze hulp kan, terwijl anderen vinden dat een handje helpen geen kwaad kan. Wij zijn ervan overtuigd dat het verstandig is om je tuin voor te bereiden op de winter. Door de tuin voor te bereiden op een koude natte periode, is de kans groter dat je planten de winter overleven. Daarnaast zorgt het ervoor dat de tuin er strak en mooi bij ligt wanneer het voorjaar aanbreekt.
Wanneer je tuin winterklaar maken?
Hoewel de winter nog ver weg kan lijken, is het slim om al in oktober te beginnen met het winterklaar maken van je tuin. De beste periode is wanneer de temperatuur rond de 5 tot 10 graden ligt. Als het nog warmer is, kunnen planten en je gazon nog in bloei staan. Begin of half oktober, afhankelijk van het weer, is volgens ons het ideale moment. Bovendien is het dan vaak nog niet té koud om in de tuin te werken.
Zo maak jij jouw tuin winterklaar
Stap 1: Houd je gazon schoon
Verwijder bladeren en takken van je gazon, want die kunnen het licht blokkeren en donkere plekken in je gras veroorzaken. Het is belangrijk om gedurende de herfst je gazon zo bladvrij mogelijk te houden, bijvoorbeeld door af en toe te harken of de bladeren met de hand weg te halen.
Maai je gras niet te kort, houd het op ongeveer 5 cm hoogte. In plaats van alle bladeren in de groene bak te gooien, kun je ze beter richting de beplanting harken. Een laag bladeren werkt namelijk isolerend en beschermt de grond tegen dichtslaan.
Stap 2: Bereid je planten voor op de winter
Snoei uitgebloeide planten, maar laat eventuele bloemen die nog aan de planten zitten gerust even staan. Eenjarige planten kun je alvast verwijderen, want als ze te lang blijven staan, gaan de stengels rotten. Trek de planten met wortel en al uit de grond en verwerk het afval op de composthoop. Op de lege plekken in je borders kun je alvast nieuwe bollen planten.
Stap 3: Bescherm je buitenkraan
Deze stap kan nog wel eens vergeten worden, maar deze stap is wel belangrijk. Sluit de afvoer van je buitenkraam af om te voorkomen dat leidingen barsten. Vergeet niet je tuinslang naar binnen te halen.
Zodra je de afvoer hebt afgesloten, zet je de kraan net zo lang aan tot er geen water meer uitkomt. Zo heb je de leidingen leeg gemaakt en kan de leiding dus niet meer bevriezen. Overweeg ook om de kraan af te dekken voor extra bescherming.
Stap 4: Veeg je terras en looppaden schoon
Naast het bladvrij houden van je gazon is het ook belangrijk om je bestrating schoon te maken. Zodra de bladeren van de bomen vallen en op je bestrating terechtkomen, is het belangrijk om ze snel op te ruimen. Blijven de bladeren liggen, dan kunnen er kleurverschillen ontstaan en wordt je bestrating bovendien gladder, wat gevaarlijk kan zijn.
Stap 5: Vergeet je tuinmeubels niet!
Ben je nu druk bezig met je tuin winterklaar te maken en schijnt het najaarszonnetje nog lekker? Neem dan nog even de tijd om je tuinmeubels een schoonmaakbeurt te geven. Neem je meubels af met een doek, olie het hout eventueel in en haal je kussens naar binnen. Zo bescherm je je meubels tegen vuil en slijtage. Zodra het voorjaar aanbreekt hoef je alleen nog maar je kussens buiten neer te leggen en vol op te genieten van het voorjaarszonnetje!
Stap 6: Verzorg de vijver
We raden je aan om je vijver goed schoon te maken. Verwijder dode planten en haal de gevallen bladeren uit het water. Doe je dit niet, dan kunnen de bladeren gaan rotten, wat schadelijk is voor het leven in je vijver. Voer je vissen tijdens de winter niet, want door de kou raken ze in een ruststand en bewegen ze nauwelijks. Als je merkt dat het voer niet meer wordt gegeten, stop dan tijdelijk met voeren tot de temperaturen weer stijgen. Te veel voer dat blijft drijven kan namelijk in het voorjaar algen veroorzaken.
Stap 7: Last but not least: denk aan de vogels
Vogels hebben het zwaar in de winter. Zo verdwijnen insecten in de grond en regen en sneeuw zorgt ervoor dat zaden moeilijker te vinden zijn. Vogels kunnen in een koude nacht soms wel 10% van hun gewicht verliezen. Hier zijn een paar tips om hen te helpen:
Plaats vogelhuisjes
Dit biedt vogels een beschutte plek om warm te blijven, en daarnaast zorgt het voor meer leven in je tuin.
Hang vetbollen op in je tuin
Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken door hard vet te smelten en er zaad aan toe te voegen. Giet dit mengsel in een vorm met een touwtje en laat het afkoelen.
Plaats een voedertafel
Vul een voedertafel met vogelvoer. Let wel op met pinda’s: beschimmelde pinda’s zijn giftig voor vogels, en jonge vogels kunnen slecht tegen pinda’s. Voer ze daarom alleen in de winter.
VEWO Tuin & Erf is jouw totaalleverancier voor onder andere afwatering, bewatering, sierbestrating, gevelbekleding, schuttingen, tuinhout en composiet, buitenverlichting en overkappingen.