Wateroverlast in je tuin: deze 9 tips helpen

We kunnen er niet om heen: Nederland is een nat land. Er valt gemiddeld 192 dagen per jaar regen in ons koude kikkerlandje. Logisch dat jij daarom op zoek bent naar een oplossing tegen wateroverlast in je tuin. We hebben vaker last van lange natte periodes, we merken dan al gauw dat het water niet snel genoeg wegloopt en daardoor ervaar je overlast in je tuin. Waarom is afwatering zo belangrijk? Wat kan ik doen aan wateroverlast? Wij bespreken alle oplossingen in dit blog.

Oorzaken van wateroverlast

  • Te veel bestrating; Bij een tuin vol bestrating heeft het regenwater moeite om de grond te bereiken. Het kan niet wegzakken, waardoor er plassen ontstaan die wateroverlast veroorzaken.
  • Slecht waterdoorlatende grond; Als de ondergrond van je tuin bestaat uit te hard aangestampt zand of klei, kan het water moeilijk wegzakken. Dit veroorzaakt waterophopingen.
  • Geen afschot; Zonder afschot (een lichte helling) blijft het water op één plek staan in plaats van naar een lager gelegen punt te stromen.
  • Geen afvoergoten; Bij hevige regenval kunnen afvoergoten in de tuin een uitkomst bieden. Ze zorgen ervoor dat het water snel wordt afgevoerd. Er zijn verschillende soorten afvoergoten die je kunt installeren om wateroverlast te beperken.

 

Waarom is goede afwatering in de tuin zo belangrijk?

  • Groene aanslag op tegels: Vochtige tegels waar weinig zonlicht op valt, kunnen begroeid raken met algen. Dit leidt tot groene aanslag, die de uitstraling van je tuin negatief beïnvloedt en bovendien glad kan zijn.
  • Verzakkingen: Wanneer water niet goed kan wegstromen, ontstaan er steeds grotere plassen die uiteindelijk verzakkingen in de grond veroorzaken.
  • Schade aan planten: Te veel water kan schadelijk zijn voor planten. De wortels krijgen onvoldoende zuurstof en kunnen gaan rotten, wat kan leiden tot zwakke of dode planten.
  • Schimmelvorming: Vochtige oppervlakken, zoals de daken van overkappingen of schuren, vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels.

1. Controleer dit wanneer je wateroverlast ervaart

Controleer je afschot. Controleer of je terras vanaf het huis af een licht hoogteverschil krijgt, zodat het water naar beneden van het huis af kan stromen. Lees ook dit artikel als je jouw terras nog moet aanleggen voor alle tips.

 

2. Watergoten; een stijlvolle oplossing tegen wateroverlast

Afvoergoten zijn een efficiënte en stijlvolle manier om wateroverlast te verminderen. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen, zoals gietijzer, RVS of kunststof, in kleuren als zwart, zilver of corten. Lijngoten langs je terras zorgen ervoor dat het water snel wordt afgevoerd. Er bestaan zelfs ronde afvoergoten voor een speels effect. Bezoek onze showtuin om de verschillende opties te bekijken.

 

3. Wateroverlast tegen gaan door gras of borders toe te voegen

Door gras of andere onverharde grond toe te voegen, zoals plantvakken of borders, kan het regenwater beter wegzakken.

4. Waterdoorlatende bestrating: grind of split

Naast gras is grind of split een mooie keuze voor waterdoorlatende bestrating, grind en split zijn er in enorm veel verschillende kleuren en formaten.

 

5. Boomschors of houtsnippers

Als je iets anders zoekt dan grind of split, kun je kiezen voor boomschors of houtsnippers. Deze bodembedekkers absorberen water en helpen zo om wateroverlast te verminderen.

 

6. Gebruik watervaste planten

Er zijn bepaalde planten die goed bestand zijn tegen natte omstandigheden en helpen het overtollige water in de tuin te reguleren. Enkele voorbeelden van watervaste planten zijn siergrassen, hortensia’s en kattenstaart of koninginnekruid.

7. Slimme oplossingen tegen wateroverlast

Infiltratiekratten zijn een slimme oplossing om regenwater ondergronds op te slaan en geleidelijk af te voeren. Dit is een grotere ingreep, maar ideaal als je toch al van plan bent je tuin op de schop te nemen.

 

8. Wateroverlast tegengaan: de ouderwetse manier

Een simpele, maar effectieve manier om wateroverlast tegen te gaan, is het aansluiten van een regenton op je regenpijp. Hiermee vang je overtollig water op, dat je vervolgens kunt gebruiken om je planten te bewateren tijdens droge periodes. Zo voorkom je wateroverlast en bespaar je tegelijkertijd water.

 

9. Verminder wateroverlast door hoogteverschillen

Door hoogteverschillen aan te brengen in je tuin laat je het regen naar het laagst gelegen punt stromen, als je daar dan maar geen tegels of stenen neerlegt, maar juist waterdoorlatende ondergrond, dan loopt het water rustig weg.

VEWO Tuin & Erf is jouw totaalleverancier voor onder andere afwatering, bewatering, sierbestrating, gevelbekleding, schuttingen, tuinhout en composiet, buitenverlichting en overkappingen.

Misschien ook interessant om te lezen