Hier moet je aan denken bij het aanleggen van een terras
De zomer is nog in volle gang, dus nog genoeg tijd om jouw tuin vóór de winter klaar te hebben! Zo kun je straks in het voorjaar meteen genieten tijdens de eerste zonnestralen. Een terras hoeft niet altijd aangelegd te worden door een professional, als je een beetje handig en gemotiveerd bent om op deze manier kosten te besparen kun je prima je terras zelf aanleggen. In dit artikel leggen we je uit hoe jij een terras kunt aanleggen. Weet je nog niet welke soort terrastegel jij wilt? Lees dan eerst dit blog, hierin helpen we je bepalen welke terrastegel het beste bij jouw tuin past.
Het begint natuurlijk allemaal bij het ontwerp; hoe ziet jouw droomtuin eruit?
Het is verstandig om eerst goed na te gaan welke stijl bij je past en welke inrichting van je tuin het meest efficiënt is. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste afmetingen gebruikt. Een tuin ontwerpen doe je niet zo maar, daar komt veel bij kijken, daarom helpen we je graag. Een tuinschets voor €85,- binnen 1,5 uur klaar of juist een uitgebreider ontwerp? Alles is mogelijk, zodra je weet hoe jouw tuin er uit komt te zien kun je verder. Inspiratie nodig? Bekijk hier een aantal van onze tuinprojecten.
Niet geheel onbelangrijk: wat is je budget?
Prijzen kunnen nog al uiteen lopen, dus ga goed na wat jouw tuin mag kosten. Zo kunnen wij je eventueel goed helpen bij het kiezen van de juiste materialen die binnen jouw budget passen. Naast bestrating en beplanting komen er ook kosten bij voor gereedschap en overige materialen die je nodig hebt bij het aanleggen. Eén voordeel: je hebt al kosten bespaard door er voor te kiezen om je terras zelf aan te leggen 😉
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wat heb je allemaal nodig voor het aanleggen van een terras? Bespaar jezelf de tijd om dat allemaal uit te zoeken. Wij hebben in onderstaand boodschappenlijstje al uitgeschreven waar je allemaal aan moet denken. Jij hoeft alleen nog maar naar de Marsweg 6 in Ane te rijden of ons even te mailen/bellen om je bestrating te bestellen!
In 6 stappen een strak terras
Zodra je de voorbereidingen hebt gedaan en alles in huis hebt, kun je starten. In onderstaand stappenplan hebben we stap voor stap uitgelegd welke processen je gaat doorlopen.
1. De tuin voorbereiden
Maak je tuin leeg, markeer waar je gaat bestraten en waar je eventuele beplanting gaat plaatsen. Denk er aan dat de grond die beplant gaat worden vruchtbaar moet zijn, dat doe je door zwarte grond met compost toe te voegen.
2. Ondergrond afgraven
Verwijder de bovenlaag van de grond voor het nieuwe terras tot een diepte van 15 tot 20 centimeter. Houd rekening met een lichte helling om ervoor te zorgen dat regenwater goed kan weglopen. Het terras moet altijd aflopen van het huis richting de tuin. Voorzie een goede waterafvoer door afwateringsgoten. Vraag ons naar oplossingen voor je afwatering. Wij adviseren een helling van 1 tot 1,5 cm per meter, gebruik een meetlint om de diepte te controleren en graaf de grond weg.
3. Zand aanbrengen
Zorg voor een stabiele en waterdoorlatende ondergrond om te voorkomen dat de tegels verzakken. Bovenop deze ondergrond leg je een geschikte straatlaag om eventuele hoogteverschillen te egaliseren. Breng een laag van 15 tot 20 centimeter aan, afhankelijk van de grondsoort, en maak deze glad met een houten lat of afreibalk. Verdicht de grond goed met een trilplaat en zet piketpaaltjes op hun plek. Span vervolgens een touw tussen de paaltjes. Als je weinig ervaring hebt met het aanleggen van een ondergrond, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional.
4. Kantopsluitingen plaatsen
Het is belangrijk om de bestrating altijd goed op te sluiten, zodat deze stabiel blijft liggen. Afhankelijk van het gebruik en de belasting van de bestrating, kies je een dunne of dikke opsluitband. Lees in dit artikel hoe en welke opsluitbanden jij moet plaatsen of vraag ons om advies over de juiste opsluitband voor jouw situatie, wij hebben veel verschillende maten opsluitbanden standaard op voorraad.
5. Terrastegels leggen
Zorg ervoor dat er bij een keramische tegel een voeg van minstens 3 millimeter is, gebruik hiervoor voegkruizen indien nodig. Een betontegel heeft van zichzelf al een afstandhouder. Klop de tegels regelmatig aan met een rubberen hamer. Gebruik ook een waterpas om de hoogte en het afschot van de tegels te controleren.
6. Terrastegels voegen
Vul bij betontegels de voegen met Dansand onkruidwerend inveegzand. Bij keramische tegels gebruik je een polymeervoeg, deze kun je zowel nat als droog verwerken. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je keramische tegels moet voegen. Vermijd gekleurd zand om vlekken te voorkomen. Verspreid het inveegzand met een zachte bezem en herhaal dit dagelijks totdat de voegen volledig gevuld zijn. Verwijder direct na het voegen het overtollige materiaal om vlekken te voorkomen.
Lijkt dit je nu toch wat te complex om zelf te doen? Geen probleem, we brengen je graag in contact met de beste hoveniers of stratenmakers!
VEWO Tuin & Erf is jouw totaalleverancier voor onder andere afwatering, bewatering, sierbestrating, gevelbekleding, schuttingen, tuinhout en composiet, buitenverlichting en overkappingen.